Hoe verzorgt u iemand die last heeft van incontinentie?
Veel mannen en vrouwen vinden het een naar idee om met hun familie over incontinentie te praten. Maar uw zorgen delen met iemand die u vertrouwt, kan de eerste stap zijn om problemen aan te pakken. Uw steun is dan ook van onschatbare waarde.



Durf over incontinentie te praten
Het is belangrijk dat u een basiskennis heeft van incontinentie wanneer u voor uw dierbaren zorgt. Laat hen weten dat ze er niet alleen voor staan. En dat er behandeling mogelijk is – er zijn meer mensen die last hebben van incontinentie dan van hooikoorts! Zorg dat u professioneel advies vraagt bij uw huisarts of de plaatselijke continentieservice. Miljoenen mensen over de hele wereld leven met incontinentie en genieten toch met volle teugen van het leven.
Op incontinentie rust nog steeds een groot taboe en het is vaak moeilijk om erover te praten. Wees geduldig met uw dierbare. Misschien is hij/zij er nog niet aan toe om het probleem te accepteren en voelt zich misschien nog niet op zijn/haar gemak om erover te praten. Laat hen weten dat u er voor hen bent, geef ze de tijd en misschien beginnen ze er dan al snel over.
Voor de een is het misschien goed met humor over het onderwerp te praten, bij de ander werkt een meer formele benadering beter – u kent uw dierbare het beste, dus doe waar u zich beiden prettig bij voelt.
Wat kunt u doen voordat u naar de specialist gaat?
Probeer uit te vinden welke factoren bijdragen aan de incontinentie. Medicatie, cafeïne of trauma (na een operatie of bevalling?) en gewichtstoename kunnen allemaal oorzaken zijn.
Soms kunnen veranderingen in levensstijl helpen bij het beheersen of verminderen van incontinentie:
- Vochtinname – probeer cafeïne-inname te verminderen en zorg ervoor dat u dagelijks ongeveer 1,5 - 2 liter vocht binnenkrijgt. Denk eraan dat het bij sommige medische aandoeningen nodig kan zijn de vochtinname te verhogen of te verlagen.
- Stoppen met roken – vaak hoesten zet extra druk op de blaas.
- Afvallen – zwaarlijvigheid veroorzaakt druk op de blaas en kan in sommige gevallen de mobiliteit beperken, wat betekent dat u misschien niet op tijd het toilet haalt.
- Een plassignaal instellen – stel een alarm in (bijvoorbeeld op uw telefoon) om u eraan te herinneren regelmatig naar het toilet te gaan.
- Apparatuur/hulpmiddelen – kunnen helpen bij de behandeling van incontinentie, zoals urinalen om in de hand te houden, commodes, verhoogde toiletbrillen, urinekappen (voor mannen) en aangepaste onderkleding.
Attends heeft een verscheidenheid aan producten die ondersteunend zijn bij continentiezorg. Wij leveren allerlei ontwerpen voor diverse lichaamsvormen en verschillende absorptieniveaus. Ons nummeringsysteem maakt het kiezen van een product eenvoudig.