Overstappen naar Decaf - Heeft cafeïne invloed op incontinentie?

Friends having a coffeeFriends having a coffeeFriends having a coffee

Overstappen naar decaf - Heeft cafeïne invloed op incontinentie?

Cafeïne kan in kleine hoeveelheden uw alertheid en concentratie verhogen en sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Cafeïne kan echter ook een probleem vormen als u last heeft van incontinentie.

In dit artikel gaan we dieper in op het verband tussen cafeïne en incontinentie, waarbij we beoordelen of het overstappen naar decaf inderdaad zo gemakkelijk is als mensen zeggen – en wat de mogelijke voordelen ervan zijn. 

 

Wat is cafeïne?

Voordat we in de effecten duiken die cafeïne op incontinentie heeft, is het belangrijk om precies te weten wat cafeïne is.  

Cafeïne is een natuurlijke stof die voorkomt in koffie, thee en verschillende andere planten. Cafeïne werkt als een stimuleringsmiddel, dat de bloedbaan binnengaat en vervolgens naar uw hersens gaat, waar het de neurotransmitters blokkeert die maken dat u zich moe voelt. Cafeïne is eeuwenlang gebruikt om de alertheid te verbeteren, maar is sindsdien veranderd in de hedendaagse koffie en thee die we kennen en waarvan we houden.    

Er kan echter wel een prijskaartje hangen aan deze smakelijke traktaties, waarbij de effecten van cafeïne wel vijf uur duren en zelfs langer voordat deze uw lichaam volledig verlaten.

 

Welke invloed heeft cafeïne op uw blaas? 

Cafeïne beïnvloedt meer dan alleen uw alertheid, vooral als u last heeft van urine-incontinentie. Om de ongewenste effecten op incontinentie te verminderen, is het van essentieel belang om het verband tussen cafeïne en uw blaas te begrijpen. 

Cafeïne heeft diuretische eigenschappen wat betekent dat het de productie van urine stimuleert. Als u iets met cafeïne drinkt, verstoort de cafeïne de opname van water in uw nieren, waardoor er meer vocht als urine vrijkomt. Hoewel dit voor sommige mensen misschien geen groot probleem is, kunnen mensen die last hebben van incontinentie erachter komen dat het drinken van thee of koffie een negatief effect heeft op de controle van hun blaas.

Cafeïne kan ook de spieren van uw blaas licht irriteren, met mogelijke verergering van de aandrang om te plassen en de frequentie.

De cafeïnestimulering in uw blaas kan er zelfs voor zorgen dat u eerder last hebt van spasmen of samentrekkingen waardoor uw risico op incontinentie groter wordt. 

Dus terwijl het een goed idee kan lijken om even heerlijk te genieten van een bakje koffie, kan het negatieve bijwerkingen hebben als u last hebt van urine-incontinentie. 

Friends catching up with coffeeFriends catching up with coffeeFriends catching up with coffee

De voordelen van decaf drinken 

De wereld van cafeïnevrije alternatieven is veel breder (en smakelijker) dan het ooit is geweest. Steeds meer koffiebars bieden nu decaf versies van hun drankjes en veel mensen hebben moeite om het verschil te proeven.

Dus waarom probeert u het niet zelf? Dit zijn enkele van de voordelen die het drinken van decaf u kan bieden:

Vriendelijker voor uw blaas – decaf drankjes kunnen u dezelfde warmte en smaak geven, maar zonder de diuretische effecten. Het drinken van decaf voorkomt de overstimulatie van uw blaas en stopt de overproductie van urine, waardoor het veel gemakkelijker is om controle over uw blaas te houden. 

Verminderde irritatie – cafeïnevrije dranken hebben niet dezelfde blaas-irriterende eigenschappen, dus u zult waarschijnlijk veel minder last hebben van spasmen (krampen) van de blaas die tot verlies van controle leiden.

Rustgevende, droge nachten – cafeïne kan uw slaap verstoren en ervoor zorgen dat u gedurende de nacht naar het toilet moet. Het overschakelen naar decaf kan het risico van urineverlies  tijdens de nacht sterk verminderen – en u zult ook veel uitgeruster wakker worden. 

Balans van genieten en gezondheid van de blaas – Door decaf te kiezen kunt u van uw favoriete drankjes genieten zonder de gezondheid van uw blaas in gevaar te brengen. 

Meer controle over de blaas – door te kiezen voor decaf kunt u meer controle over uw blaas krijgen, wat uw zelfvertrouwen een oppepper geeft. 

Verminderd risico op aandrang – door te kiezen voor een cafeïnevrije drank wordt het risico op aandrang om te plassen vermindert. 

 

De ‘Proef Het Verschil Uitdaging'

De ‘Proef Het Verschil Uitdaging’ werd in 2021 door het UHL Continence Team gelanceerd, met als doel om cafeïnevrije thee en koffie in de gezondheidszorg te promoten om zo de nadelige effecten op incontinentie te verminderen.

Het idee achter het project kwam tot stand toen er werd vastgesteld dat cafeïnehoudende dranken stelselmatig aan ziekenhuispatiënten werden aangeboden, waardoor de mate van incontinentie toenam.

Omdat veel personeelsleden zich niet bewust waren van de impact die cafeïne had, kwam de uitdaging voor de overschakeling naar cafeïnevrije dranken tot stand.

Tijdens de uitdaging kon meer dan 50% van de 700 patiënten die cafeïnevrije dranken accepteerden het verschil niet proeven en meer dan 76% zei dat zij graag naar decaf wilden omschakelen, nadat zij de voordelen hadden ontdekt.

Ervaar zelf welke invloed cafeïnevrije drank heeft op uw blaas! Ga de uitdaging aan en doe uw eigen 'Proef Het Verschil Uitdaging'!

Holding a coffee mugHolding a coffee mugHolding a coffee mug

Ontdek de incontinentieproducten van Attends

Cafeïnehoudende dranken zijn misschien belangrijk in uw dagelijkse routine, maar zij kunnen ook de gezondheid van uw blaas in de weg staan. Overstappen naar decaf kan een prima manier zijn om wat meer controle over uw blaas te krijgen en het risico op mogelijke ongelukjes te verminderen.

Door daarnaast goede incontinentieproducten te gebruiken, kunt u zich veilig en beschermd voelen in het dagelijks leven. Attends biedt een breed assortiment kwaliteitsproducten die bijdragen aan het behoud van een gezonde huid en comfortabel te dragen zijn. Van discrete inleggers voor licht urineverlies tot incontinentieverbanden en broekjes voor zware urine- en/of ontlastingsincontinentie. 

Weet u niet zeker welke producten geschikt voor u zijn? Gebruik onze online keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice via telefoonnummer 03 454 50 17, per email info@attends.be of via het contactformulier. Wij helpen u graag bij het vinden van het product, dat het beste past bij uw persoonlijke behoeften en wensen.

 

Recent Articles