Leefstijltips voor leven met incontinentie
Leven met incontinentie kan een dagelijkse uitdaging zijn. Of u zich nu moet haasten om op tijd een toilet te vinden of vergeet (extra) incontinentieproducten mee te nemen als u van huis gaat, er zijn allerlei problemen waar u mee te maken kunt krijgen.
Veranderingen in uw levensstijl kunnen niet alleen helpen om beter met incontinentie om te gaan, maar ook om uw zelfvertrouwen in uw dagelijks leven te vergroten.
Over Incontinentie
Er zijn een verschillende vormen van incontinentie die elk verschillende problemen kunnen veroorzaken. De belangrijkste soorten incontinentie zijn:
- Inspanningsincontinentie (stressincontinentie) - u verliest urine als u meer druk uitoefent op uw blaas. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen, lachen, sporten of iets zwaars optillen.
- Aandrangincontinentie (urge-incontinentie) - u voelt plotseling dat u dringend moet plassen en verliest urine, voordat u het toilet heeft bereikt.
- Overloopincontinentie - u druppelt vaak of voortdurend urine, omdat u uw blaas niet volledig kunt legen.
- Functionele incontinentie - u bent niet in staat om op tijd naar het toilet te gaan. Bijvoorbeeld door een lichamelijke of geestelijke handicap.
- Gemengde urine-incontinentie - u heeft last van meer dan één soort urine-incontinentie; meestal gaat het om een combinatie van inspannings- en aandrangincontinentie.
- Neurogene incontinentie (reflexincontinentie) - blaasproblemen als gevolg van ziekte of letsel aan het centrale zenuwstelsel of perifere zenuwen die helpen bij het regelen van het plassen.
Het is van groot belang altijd medisch advies in te winnen bij uw (huis)arts . Uw arts zal eerst mogelijke, onderliggende aandoeningen moeten uitsluiten, voordat een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld kan worden.
Omgaan met Incontinentie
Als u leert hoe u met incontinentie kunt omgaan, kunt u zich weer concentreren op uw leven zonder dat u zich steeds zorgen hoeft te maken. Laten we eens kijken naar de meest effectieve manieren die kunnen helpen beter om te gaan met incontinentie:
Veranderingen Leefstijl
Veranderingen in uw levensstijl kunnen een goede manier zijn om klachten te beheersen. Probeer wat betreft uw voeding irriterende stoffen voor de blaas, zoals cafeïne, te vermijden. Cafeïne, koffie, thee, alcohol, bepaalde zure vruchten en gekruid voedsel kunnen de kans op aandrang of urineverlies vergroten.
Gehydrateerd blijven is ook belangrijk, maar probeer de vochtinname voor het slapengaan te beperken. Zo verminderd u het risico op urineverlies tijdens de nacht. Probeer 6 tot 8 glazen vocht per dag te drinken (dat komt neer op 1,5 - 2 liter). Als u een onderliggende medische aandoening heeft, vraag dan altijd aan uw (huis)arts of zorgverlener hoeveel u moet drinken.
Het versterken van uw bekkenbodemspieren is een andere goede manier om incontinentie te verminderen. Dagelijks de bekkenbodem trainen, zoals de Kegel oefening, kan in veel gevallen urineverlies verminderen of zelfs voorkomen.
Overgewicht kan leiden tot een verzwakte bekkenbodem en extra druk op uw blaas of de urinebuis geven, waardoor u meer risico loopt op incontinentie. Zorg er daarom voor dat u evenwichtig eet en regelmatig beweegt om een gezond gewicht te behouden.
Praktische tips voor het dagelijks leven
Omgaan met incontinentie betekent dat u een aantal praktische tips in uw dagelijks leven moet omarmen, die uw gezondheid en welzijn ondersteunen.
Hier volgen enkele van onze belangrijkste aanbevelingen:
- Kies het juiste incontinentieproduct voor uw behoeften - kies het juiste absorptieniveau en het juiste type product voor uw lichaam en passend bij uw symptomen.
- Zorg dat u altijd extra incontinentieproducten en kleding bij u heeft als u van huis gaat.
- Zorg dat u regelmatig naar het toilet gaat. Ook op het werk of tijdens sociale gelegenheden.
- Als u op reis of vakantie gaat, plan dan pauzes in voor een bezoek aan het toilet en voorkom dat u producten tekort komt. Neem genoeg mee voor 2 tot 3 dagen extra.
- Als u de trein of het vliegtuig neemt, probeer dan aan het gangpad te zitten zodat u gemakkelijk naar het toilet kunt, zo vaak als nodig is. Zorg dat u extra producten in uw handbagage heeft, in geval van vertraging.
Proactief met uw incontinentie omgaan, kan u helpen de kans op aandrang en urineverlies te verminderen. U zult zich ook zelfverzekerder voelen en beter voorbereid zijn op alles wat er op uw pad komt.
Emotionele steun en hoe ermee om te gaan
Leven met incontinentie kan emotioneel uitdagend zijn. Daarom is het zo belangrijk om steun te zoeken bij zorgverleners en uw dierbaren.
Zorgverleners kunnen u begeleiden en behandelmogelijkheden bieden, terwijl uw dierbaren u emotioneel kunnen steunen en begrip kunnen tonen.
Om met de mogelijke schaamte of het stigma rond incontinentie om te gaan, is open communicatie nodig. Erover praten is belangrijk, vooral als u te maken krijgt met een moeilijke situatie of een moeilijk gesprek. Inzicht in incontinentie en het delen van uw kennis met anderen kan helpen het stigma te doorbreken en mensen te tonen dat het oké is om erover te praten.
Online informatiebronnen over incontinentie
Er is op internet veel informatie beschikbaar over incontinentie. Enkele bronnen die u verder kunnen helpen zijn Gezondheid en Wetenschap en The Pelvic Floor.
Met de Hogenood app (Nederland & België) vindt u direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met uw smartphone. HogeNood laat u de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.
Positief blijven
Positief blijven als u incontinentie heeft, lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar door goed voor u zelf te zorgen, uw levensstijl aan te passen en prioriteit te geven aan uw behoeften, kunt u een significante verandering in uw mindset merken.
Probeer voor uzelf realistische, haalbare doelen te stellen en vier elke overwinning - hoe klein ook.
Proactief omgaan met uw klachten kan u een groter gevoel van controle over uw aandoening geven en u helpen positief te blijven, ondanks uw incontinentie.
Om goed met incontinentie om te kunnen gaan, moet u uw leefstijl veranderen en ondersteuning zoeken wanneer u die nodig heeft. Vooruit plannen, gezond eten en dagelijks uw bekkenbodem trainen, kan u helpen in uw dagelijkse leven.
Ontdek de producten van Attends
Met meer dan 45 jaar ervaring in de productie van incontinentieproducten begrijpen we hoe belangrijk het is dat mensen met incontinentie zich veilig en beschermd voelen. We bieden een breed assortiment kwaliteitsproducten voor alle soorten incontinentie - van licht urineverlies tot zware urine-/ontlastingsincontinentie. Zo kunt u eenvoudig het product vinden dat het best bij u én uw levensstijl past. Naast inleggers, broekjes en slips bieden we ook aanvullende producten, zoals onderleggers en huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid.
Bekijk het volledige assortiment Attends incontinentieproducten.