5 signalen van incontinentie bij mannen

5 signalen van mogelijke incontinentie bij mannen

Veel mannen krijgen in hun leven te maken met urine-incontinentie, maar hoe weet u of u één van hen bent? Urine-incontinentie komt voor in verschillende vormen. Lees hier welke klachten bij incontinentie kunnen optreden.


Na het plassen druppelt u na

Urine-incontinentie is er in verschillende gradaties, en de lichtste variant voor mannen is ‘nadruppelen’. Na het plassen voelt het alsof de blaas helemaal leeg is, maar zodra u zich beweegt en aankleedt, verliest u toch nog wat druppels urine. Met als gevolg dat uw ondergoed (weer) nat is, tenzij u incontinentiebescherming draagt.  

 U verliest urine bij hoesten, lachen of sporten

Ongeveer 10% van de mannen heeft last van urineverlies wanner zij hoesten, lachen, bewegen of sporten. Dit wordt stressincontinentie of inspanningsincontinentie genoemd en komt bij mannen vooral voor na een prostaatoperatie. Ook kan het ontstaan doordat de spieren in het bekkenbodem gebied minder sterk zijn geworden. Door bekkenbodemoefeningen te doen, kunt u het urineverlies verminderen of zelfs voorkomen.

 

U kunt de plas niet ophouden

U voelt een plotselinge, dwingende aandrang om te plassen, die u niet kunt stoppen. Vaak redt u het dan niet om het toilet op tijd te bereiken. U kunt kleine tot zelfs zeer grote scheuten urine verliezen. Dit komt vaak voor bij een vergrote prostaat of na een prostaatoperatie en wordt urge-incontinentie of aandrangincontinentie genoemd.

 

De blaas raakt niet volledig leeg

Hoe lang u ook op het toilet zit, het lukt niet om uw blaas volledig te legen. De druk op de blaas neemt hierdoor toe en uiteindelijk ‘loopt deze over’ en verliest u ongewild druppels of scheutjes urine. Dit is overloopincontinentie en komt het meest voor bij diabetici en mensen met een verminderde zenuwfunctie. Het wordt veroorzaakt door zwakke blaasspieren. 


Ongelukjes tijdens de nacht

Ook ‘s nachts kunt u last hebben van ongewild urineverlies. U merkt niet dat u moet plassen of het lukt u niet om op tijd op te staan om een ongelukje te voorkomen. Bij sommige mannen komt het regelmatig voor, bij anderen zelden. Met de absorberende onderleggers van Attends beschermt u effectief uw matras en eventuele andere meubels.

Zoek hulp – u staat er niet alleen voor!

Als u vermoedt dat u incontinentie heeft, dan is de eerste stap een bezoek aan de huisarts. Incontinentie is een symptoom en altijd het gevolg van iets anders. De huisarts kan de oorzaak vinden, eenvoudig advies verstrekken of doorverwijzen naar een specialist. Sommige vormen van incontinentie kunnen goed behandeld worden en anders kan het juiste product ervoor zorgen dat ongewild urineverlies niet langer uw leven bepaalt!  


Heeft u hulp nodig bij het vinden van het juiste product dat past bij uw behoeften? Aarzel niet om contact met ons op te nemen en wij helpen u graag verder.  

U kunt ook onze Online Keuzehulp raadplegen - beantwoord een paar vragen en krijg resultaten op basis van uw behoeften.


Recent Articles